Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Genel

SEO Nedir ve Nasıl Çalışır?

SEO Nedir ve Nasıl Çalışır?

Eğer bir web siteniz varsa SEO kavramını daha önce duymuş olabilirsiniz. Basit şekilde açıklayacak olursak SEO web sitenize trafik çekmenize ve arama motorlarında daha yüksek sıralamalar elde etmenize yardımcı olan işlemlere verilen kısa bir addır. Peki, SEO işlemleri tam olarak nasıl çalışıyor? Yazımızda SEO ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Nedir?

SEO, arama motorlarında ücretsiz, organik, editoryal veya doğal arama sonuçlarından trafik alma süreci olan ‘Arama Motoru Optimizasyonu’ anlamına gelir. Web sitenizin arama sonuçları sayfalarındaki (SERP‘ler) konumunu iyileştirmeyi amaçlar. Unutmayın, web sitesi ne kadar yukarıda listelenirse, o kadar çok kişi onu görecektir.

SEO’nun üç temel unsuru nelerdir?

Dijital pazarlamacı olarak, markanızın, web sitenizin veya şirketinizin arama yapanlar tarafından nasıl bulunacağını bilmek temel bir beceridir ve SEO’nun nasıl geliştiğini anlamak sizi zirvede tutacaktır.

SEO küçük şekillerde sıklıkla değişse de, temel prensipleri değişmez. SEO’yu aşina olmanız ve düzenli olarak harekete geçmeniz gereken üç temel bileşene veya sütuna ayırabiliriz:

Teknik Optimizasyon

Teknik Optimizasyon, SEO’yu iyileştirmek için tasarlanmış ancak içerikle ilgili olmayan sitenizdeki aktiviteleri tamamlama sürecidir. Genellikle perde arkasında gerçekleşir. Teknik optimizasyonun basit bir örneği, site haritanızı Google’a göndermektir.

Sayfa İçi Optimizasyon

Sayfa İçi Optimizasyon, sitenizdeki içeriğin alakalı olmasını ve harika bir kullanıcı deneyimi sağlamasını sağlama sürecidir. İçeriğinizde doğru anahtar kelimeleri hedeflemeyi içerir ve WordPress, Wix, Drupal, Joomla, Magento veya Shopify gibi bir içerik yönetim sistemi aracılığıyla yapılabilir.

Sayfa Dışı Optimizasyon

Sayfa Dışı Optimizasyon, sitenizin arama motoru sıralamalarını sitenin dışındaki aktivitelerle geliştirme sürecidir. Bu büyük ölçüde sitenin itibarını oluşturmaya yardımcı olan yüksek kaliteli geri bağlantılar tarafından yönlendirilir.

SEO Nedir ve Nasıl Çalışır?
SEO Nedir ve Nasıl Çalışır?

Arama motorları aslında nasıl çalışır?

İnsanlar bir soru sorduklarında ve cevabını internette aradıklarında arama motorlarını kullanırlar.

Arama motoru algoritmaları, arayanlara aradıkları sonuçları tam olarak vermek için ipuçları arayan bilgisayar programlarıdır. Arama motorları, web sayfalarını bulmak ve belirli bir anahtar kelime için hangilerinin sıralanacağına karar vermek için algoritmalara güvenir. Ayrıca arama için dikkate alınması gereken sosyal medya algoritmaları olduğunu unutmayın.

Arama motorlarının çalışma şekli üç aşamadan oluşur: tarama, indeksleme ve sıralama.

Adım 1: Arama Motoru Taraması

İlk adım taramadır. Arama motorları yeni sayfalar bulmak ve bunlar hakkında bilgi kaydetmek için web tarayıcıları gönderir. Bu web tarayıcılarına bazen ‘örümcekler’, ‘robotlar’ veya Googlebotlar diyoruz.

Amaçları, var olan yeni web sayfalarını keşfetmek ve daha önce ziyaret ettikleri sayfalardaki içeriklerin değişip değişmediğini veya güncellenip güncellenmediğini periyodik olarak kontrol etmektir.

Arama motorları, daha önce keşfettikleri bağlantıları takip ederek web sayfalarını tarar. Yani bir bloğunuz varsa ve ana sayfanızdan bağlantı verilmişse, bir arama motoru ana sayfanızı taradığında başka bir bağlantı arayacak ve yeni blog yazınıza giden bağlantıyı takip edebilir.

Adım 2: Arama Motoru Dizinleme

İkinci adım dizinlemedir. Dizinleme, bir arama motorunun taradığı içeriği kullanıp kullanmayacağına karar vermesidir. Taranan bir web sayfası bir arama motoru tarafından değerli bulunursa, dizinine eklenir.

Bu dizin son sıralama aşamasında kullanılır. Bir web sayfası veya içerik parçası dizine eklendiğinde, daha sonra alınabileceği bir veritabanında dosyalanır ve saklanır. Benzersiz ve değerli içerik sunan çoğu web sayfası dizine yerleştirilir. Bir web sayfası şu durumlarda dizine yerleştirilmeyebilir:

  • İçerik kopya olarak değerlendiriliyor
  • İçerik düşük değerli veya spam olarak değerlendiriliyor
  • Sürünerek geçilemedi
  • Sayfa veya etki alanında gelen bağlantılar eksik

En iyi ipucu: Arama çubuğuna ‘site:yourdomain.com’ yazarak indekslenmiş sayfalarınızı kontrol edebilirsiniz (aşağıdaki örneğimize bakın). Bu size Google’da gösterilen sayfaları gösterecektir. Daha ayrıntılı bir rapor için Google Search Console’daki ‘Dizin Kapsamı raporuna’ bakabilirsiniz.

Adım 3: Arama Motoru Sıralaması

Üçüncü adım gerçekten en önemlisidir ve bu da sıralamadır. Sıralama ancak tarama ve dizinleme adımları tamamlandıktan sonra gerçekleşebilir. Yani bir arama motoru sitenizi tarayıp dizine ekledikten sonra siteniz sıralanabilir.

Arama motorlarının içerikleri sıralamak ve derecelendirmek için kullandığı 200’den fazla sıralama sinyali vardır ve bunların hepsi SEO’nun üç temel ilkesine uygundur: teknik optimizasyon, sayfa içi optimizasyon ve sayfa dışı optimizasyon.

Arama motorlarının web sayfalarını sıralamak için kullandığı sinyallere bazı örnekler şunlardır:

Başlık etiketinde anahtar kelime – Anahtar kelimenin veya eşanlamlısının sayfada ve başlık etiketinde belirtilip belirtilmediği

Yükleme hızı – Web sayfasının hızlı yüklenip yüklenmediği ve mobil uyumlu olup olmadığı

Web sitesi itibarı – Web sayfasının ve web sitesinin aranan konu için itibarlı olup olmadığı

Geri bağlantılar – bir web sayfasına gelen geri bağlantıların miktarı ve kalitesi

İçerik kalitesi ve alakalılığı – İçerik, web sitesinin hedef kitlesi için değerli ve alakalı mı?

Mobil uyumluluk – Sayfalar, içerikler ve görseller mobil cihazlara uygun mu?  

SEO Nedir ve Nasıl Çalışır?
SEO Nedir ve Nasıl Çalışır?

Google arama sonuçlarını nasıl sıralar ve sıralar?

Google, arama motoru sonuçlarının nasıl sıralanacağına ve sıralanacağına karar vermekten sorumlu Hummingbird, Panda ve RankBrain gibi bir algoritma koleksiyonuna sahiptir.

Makine öğrenimine dayalı algoritma RankBrain, Hummingbird’den yararlanarak şu şekilde çalışır:

RankBrain, aşina olmadığı bir kelime veya ifade gördüğünde, kelime vektörleri aracılığıyla benzer arama sorgularına bağlayarak bunu daha iyi anlamak için yapay zekayı kullanıyor; başka bir deyişle, ‘arama amacını’ anlıyor.

Anahtar kelimeleri bilinen konulara ve kavramlara dönüştürerek Google’ın bu sorguları anlamasını sağlar; bu da sorgular alışılmadık olsa bile daha iyi arama motoru sonuçları sağlayabileceği anlamına gelir.

RankBrain, en iyi anahtar kelime optimizasyonu sonucu olmaya çalışmaktan ziyade, kullanıcı memnuniyetini (ölçerek) sağlayan ve kullanıcının beklediği sonucu döndüren web sitelerini ödüllendirir.

Sıralama için Google’ın EEAT (Deneyim, Uzmanlık, Yetki ve Güvenilirlik) çerçevesini de göz önünde bulundurmalısınız. Bu bir sıralama faktörü olmayabilir ancak Arama Kalitesi Değerlendiricisi Yönergelerinin bir bileşenidir.

SEO stratejisi nedir?

Dijital pazarlamadaki her şey gibi, başarılı olmak için uygulamaya, izlemeye ve ayarlamaya yardımcı olacak bir stratejiye ihtiyacınız var. SEO’nuz için de aynı şey geçerli.

Bir SEO stratejisi, arama motorlarında mümkün olduğunca üst sıralarda yer almak için içeriğinizi optimize etmeye odaklanır. Amacı, hedef kitleniz tarafından bulunmanız için organik trafiği artırmaktır.

SEO için bir strateji aynı zamanda içeriğinizle ilgili yolda kalmanıza yardımcı olur. Performans göstermeyecek içeriklere zaman ve para yatırmak yerine, performansa ve kullanıcı amacına dayalı kaliteli içerikler yaratacaksınız. 

Küçük bir işletmeyseniz veya belirli bir alanda faaliyet gösteriyorsanız, yerel SEO stratejinize dahil etmeniz gereken önemli bir unsurdur. Bölgenizdeki kişiler tarafından bulunmanıza yardımcı olacaktır.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir