Web sitenizde mümkün olduğunca çok kişinin gezinmesini istersiniz. Amacınız okuyucuları eğlendirmek ve bilgilendirmek, işinizi tanıtmak, ürün ve hizmetlerinizi satmak olabilir. Ne kadar çok ziyaretçi alırsanız, güvenebileceğiniz bir kitle oluşturmak o kadar kolay olacaktır. WordPress ve SEO çalışmalarını düzenleyerek bunu başarabilirsiniz.
Sitenize trafik çekmenin birçok yolu vardır, ancak Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) en etkili olanlardan biridir. SEO, sayfalarınızın arama motorları sonuçlarında daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olmayı amaçlayan strateji ve teknikleri ifade eder. SEO, sitenizin görünürlüğünü artırır ve gerçekten başarılı olmasına yardımcı olabilir.
İnternette bir şey bulmak istediğinizde ilk önce bir arama motoruna ulaşırız. Bu nedenle bir web sitesinin fark edilmesi için Google, Yandex vb. arama motorlarında görünür halde olması gerekmektedir. Daha da iyisi arama sonuç listelerinin başlarında yer almaktır. Bunu yapmanın en iyi yolu, arama motorlarının sıralamalarını nasıl belirlediği hakkında bildiklerimize dayanan çok çeşitli stratejiler ve etkinlikler olan SEO’dur.
Arama Motoru Sonuç Sayfalarında (SERP) üst sıralarda yer alan bir site, daha fazla görünürlüğe sahiptir ve trafiğinin artma olasılığı yükselir. Üst sıralarda yer alan bir site daha güvenilir görünür. SEO, kaliteli içerik üretmeye odaklanma eğiliminde olduğundan, ziyaretçilere daha faydalı ve alakalı bilgiler sunabilirsiniz.
WordPress ve SEO’yu geliştirmek için neler yapılabilir?
Uygun Bir Tema Seçin
Temanız, WordPress siteniz için yapacağınız en önemli seçimlerden biridir. Sitenizin görünümünü ve düzenini belirler, yeni işlevler sağlayabilir ve SEO konusunda da rol oynar. Örneğin, temanız sitenizin hızını etkileyebilir ki bu hayati önem taşır. Temiz kod, sitenize SERP’lerde en iyi şansı verdiğinden, bir temanın geliştirilme şekli de önemlidir. Bu nedenle, bir tema seçerken SEO düşünülerek oluşturulmuş bir tema seçilmelidir. Bu temalara genellikle ‘SEO dostu’ denir.
Bugün pek çok insan internette gezinmek için mobil cihazları kullanıyor. Sitenizin bir ziyaretçinin kullanmakta olduğu her tür cihazda iyi görünmesi ve performans göstermesi gereklidir. Duyarlı tasarıma sahip bir temayla sitenizi her kullanıcının cihazına tepki verecek ve uyum sağlayacak duruma getirebilirsiniz. Duyarlı tasarım o kadar önemlidir ki, Google bunu bir sıralama faktörü olarak kullanır. Siteniz duyarlıysa, SERP’lerde ilk sıralarda görünme şansı çok daha iyi olacaktır. WordPress duyarlı tasarıma sahip pek çok temayı içerir.
Eklentilerle Site Yapınızı Geliştirin
Eklentiler, sitenize yeni özellikler ve işlevler ekleyen küçük yazılım parçalarıdır. Arama motorlarında daha üst sıralarda yer almak dâhil, sitenizin hemen hemen her şeyi yapmasına yardımcı olacak en az bir eklenti bulunmaktadır. Sitenizin SEO’sunu geliştirmek için de yine pek çok eklenti kullanabilirsiniz.
Kalıcı Bağlantılara Dikkat Edin
Kalıcı bağlantılar, sitenizin tek tek yayınlarına, sayfalarına ve içeriğine işaret eden URL’lerdir. İnsanların sitenize referans vermek ve sitenize geri bağlantı vermek için kullanacakları şeylerdir ve görünümleri önemlidir. İçeriklerini açıklayan net ve anlaşılır bağlantılar, arama motorlarının anlamlandırması için daha kolaydır ve sıralamada yükselme elde etme eğilimindedir.
WordPress bir dizi otomatik kalıcı bağlantı seçeneği sunar. Birkaçı, arama motorlarına çok az yararlı bilgi ilettikleri için ideal olmayan sayılara(ay, gün, yıl gibi) sahiptir. Bunun yerine, bağlantılı içeriğin ne hakkında olduğunu açıkça ilettiği için “Post Adı” seçeneğini kullanmak daha iyidir. Sitenizin arka planındaki Ayarlar > Kalıcı bağlantı seçeneğine giderek kalıcı bağlantı yapınızı kolayca değiştirebilirsiniz.
Site Haritası Oluşturun
Site haritası, web sitenizdeki tüm sayfaların ve içeriklerin genellikle hiyerarşi halinde düzenlenmiş bir listesidir. Sitenizin nasıl düzenlendiğini ve neleri içerdiğini görmenin hızlı bir yolunu sağlar. Bu site haritaları bir zamanlar kullanıcıların web sitelerinde gezinmesine yardımcı olmak için tasarlanmış olsa da, şimdi birincil amaçları bilgileri arama motoru botlarına iletmektir. Web sitenize bir site haritası eklemek, arama motoru sıralamalarını doğrudan yükseltmese de, yine de değerli bir SEO aracıdır.
Tarayıcıların sitenizdeki tüm sayfaları görmelerini ve birbirleriyle nasıl ilişkili olduklarını anlamalarını sağlar. Bu, arama motorlarının sitenizi dizine eklemesini ve kullanıcı aramalarında alakalı içeriği sunmasını kolaylaştırır. WordPress’e site haritası eklemek basittir. SEO eklentileriyle bunu kolayca yapabilirsiniz.
İçerik Düzenlemesinde Başlık Etiketlerini Kullanın
Bir site haritası, arama motoru tarayıcılarının sitenizin nasıl düzenlendiğini görmelerine yardımcı olmak için yararlı olsa da, tek tek içeriği anlamlandırmalarına yardımcı olmaz. Bunun için başlık etiketlerini kullanmanız gerekir. Bunlar, sayfalardaki ve gönderilerdeki bölüm başlıklarına uygulayabileceğiniz biçimlendirme seçenekleridir.
Bu ayarları WordPress düzenleyicinizde Başlık 1, Başlık 2 vb. olarak listelenmiş olarak görebilirsiniz. Başlıkları kullanarak metninizi bölüp ve okumayı kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca tarayıcılar, içeriğinizin nasıl düzenlendiğini ve ne hakkında olduğunu anlamak için başlıklara çok dikkat eder. Bu nedenle, gönderiler ve sayfalar oluştururken WordPress ‘in başlık seçeneklerini sık ve tutarlı bir şekilde kullanmak siteniz için faydalı olacaktır.
Anahtar Kelime Düzenlemesi Yapın
Anahtar kelimeler, içeriğinizin konusunu tanımlayan kısa ifadelerdir. Anahtar kelimeler, aslında kişilerin bu tür bir gönderiyi ararken bir arama motoruna neyi yazacağını tahmin etmeyi içerir. Her gönderi veya sayfa için bir anahtar kelime seçip bunu başlık, başlıklar ve içeriğin kendisi gibi çeşitli yerlerde kullanmak, konunuzu arama motoru tarayıcılarına iletmenin ve içeriğinizi alakalı olarak gösterme şansını artırmanın bir yoludur. WordPress ve SEO eklentileriyle, anahtar kelime çalışması yapmak da oldukça pratiktir.
SEO, çok çeşitli strateji ve teknikleri kapsar, bu nedenle biraz göz korkutucu olabilir. Neyse ki, sitenizin SERP’lerde daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olmak için bir SEO uzmanı olmanıza gerek yok. Sonuçları görmeye başlamak istiyorsanız, birkaç basit ipucunu takip ederek bunu başarabilirsiniz. Platformunuz olarak WordPress’i seçmek, iyi optimize edilmiş bir site oluşturmak için mükemmel bir ilk adımdır. Daha sonra ilgili stratejileri uygulayarak sitenizin görünürlüğünü ve trafiğini iyileştirme yolunda ilerlemeye başlayabilirsiniz.